Mjölksyrade grönsaker

Mjölksyrade grönsakerUtdrag ur boken ”Mjölksyrejäsning av grönsaker”.

Konservering genom mjölksyrejäsning – en metod av genial enkelhet

Grönsaker och frukt åldras naturligt efter skörd och skrumpnar eller ruttnar. Förruttnelse beror på tillväxt av mikroorganismer, framför allt bakterier. Olika sätt att konservera utgör därför en del av mänsklighetens urgamla kunskaper.

Konservering har som målsättning att hejda denna nedbrytningsprocess och ge olika livsmedel en förlängd hållbarhet. Möjligheterna är många: Uppvärmning (sterilisering) – Djupfrysning – Torkning

Tillsats av socker, salt, olja eller syra kan för en del livsmedel hindra tillväxt av bakterier. En del importerade varor strålbehandlas för att få en lång hållbarhet. Dessa metoder skapar visserligen längre lagringsmöjligheter, men minskar ofta på samma gång näringsvärdet hos råvarorna.

Ett helt annat sätt att konservera och samtidigt förädla, är dock den urgamla metoden att ta hjälp av mjölksyrebakterier. Tekniken benämns vetenskapligt för lactofermentation. Här stimulerar man istället mikroorganismers förökning, men i gynnsam riktning – hemligheten med mjölksyrejäsningen ligger i att en naturlig förruttnelse omvandlas till en livsbefrämjande process. Den önskade bakteriefloran producerar en syra – mjölksyran – som hämmar förruttnelsebakteriernas tillväxt. Mjölksyrebakterierna som finns på råvarorna förökar sig av sig själva, om de bara ges en gynnsam miljö. Vi kan sedan efter en tid med förundran märka en förvandling av våra råvaror till en produkt som förutom en rik aromatisk smak, fått ett högre näringsvärde och att denna näring omvandlats, så att den lättare kan tas upp i kroppen.

Beställ här >>

<< Tillbaka

Comments are closed.