Dagligt bröd

Dagligt bröd

Dagligt bröd

Utdrag ur boken ”Dagligt bröd”

Bakning – en skapande sysselsättning

Bakning börjar med en inre förberedelse för processen. Med degen och det färdiga brödet i åtanke kommer varje handgrepp i sitt sammanhang och tar förvånansvärt kort tid i sig.

De viktigaste egenskaperna vid bakning är tålamod och fantasi. Viktigt är också att köket är varmt och inte dragigt samt att kärl och mjöl är varma. Allt annat sköter degen nästan ensam.

Mycket av bakningsprocessen kan inte beskrivas i ord. Det hjälper inte heller med noggranna matskedar och teskedar – man måste få det i nyporna. Genom att baka många gånger och skaffa sig mer erfarenhet, blir man en allt skickligare bagare.

Varje recept som är uppbyggt kring en levande process fordrar fantasi vid tillämpningen. Mjölet och vätskemängden är variabla – gammalt mjöl kräver mer vätska, men knådningen och valet av tillsatser måste man göra efter egen smak. Då uppstår också något helt nytt, det egna brödet.

Ta recepten som en minneslapp för ingredienser och vägledning för processen. Decilitrar, teskedar o.s.v. i all ära eller som det kunde se ut i forna tiders medicinrecept för självdosering ”till lust och nöje” eller ”efter behag”.

Beställ här >>

<< Tillbaka

Comments are closed.