De bittra örterna

debittra1b

De bittra örterna som livselixir

Utdrag ur boken ”De bittra örterna som livselixir”

De bittra örterna som livselixir – tidig historik

En egyptisk läkebok (den s.k. Papyrus Ebers från 1600 f.Kr.) talar om malört som medicin. Användningen av bittra örter (latinskans amara = bitter) har en lång tradition bakom sig. Matsmältningsproblem har följt människan genom tiderna. Reflektionen över människans brist på måttfullhet talar sitt tydliga språk i nedanstående gamla egyptiska visdomsord:

”Endast en fjärdedel av vad människan äter räcker för kroppen. Resten gör människan sjuk, penningpungen tom och läkarna rika.”

Hippokrates, 460-377 f.Kr., hade som grundsats: ”Naturen, icke läkaren, botar. Läkarens konst är endast att avlägsna det som skadar, det övriga klarar naturen.”

Han underströk i sina anspråkslösa böcker, på ett enkelt språk, vikten av goda matvanor och god hygien. En frisk tarmmiljö var för Hippokrates en förutsättning för god hälsa. ”Allt dåligt bor i tarmen”, var en av hans lärosatser.

I Gamla Testamentet finns bekräftat, att det bittra också hade sin plats i matlagningen. I Andra Mosebok, 12:e kapitlet, i samband med föreskriften för påsk högtiden sägs:

”Påskalammet skall vara stekt på eld och man skall äta det med osyrat bröd jämte bittra örter.”

I den judiska mattraditionen fanns fem heliga bittra örter som man åt på våren som en rensning för kroppen. Idag skulle man tala om en vårkur, t.ex. vägvårda (cikoriaroten), isop, maskros, kransborre och pepparrot.

”Era livsmedel skall vara läkemedel och era läkemedel skall vara livsmedel”

– så lät Hippokrates budskap, som ännu inte har förlorat något av sin aktualitet. Hippokrates blev kallad läkekonstens fader eftersom han lade den vetenskapliga grunden för diagnos och terapi i den västerländska medicinen.
Eftersom Hippokrates hade ingående kunskaper om läkeväxter, kunde han omsätta dem i praktiken. ”Elixir ad longam vitam”, (elixir för ett långt liv), visar på Hippokrates syn att hjälpa tarmen i dess arbete. Det var en sammansättning aven mängd olika läkeväxter, bittra örter som påverkade mag- och tarmverksamheten. Olika klosterordnar har fört den kunskapen vidare, framförallt Benediktinerna. Många magstimulerande drycker framställs än idag efter deras recept som en välbevarad hemlighet.

Beställ här >>

<< Tillbaka

Comments are closed.