Äpplen

Att ta tillvara äpplen

Utdrag ur boken ”Att ta tillvara äpplen”

Förvaring av äpplen

Färska äpplen lever och andas. De tar upp syre ur luften och avger koldioxid och vatten. Vid hög temperatur andas de snabbare. Frukt skrumpnar och torkar fortare, om den förvaras varmt.

Äpplen tar lätt smak, om de förvaras tillsammans med andra varor som avger doftämnen. Det gäller också om frukten står framme i ett rum med tobaksrök.

För att kunna bevara frukten länge fordras en del omsorg. Den bör ha ett eget förvaringsutrymme, där doftens friskhet bevaras. I en källare där även potatis förvaras, mister den snart en del av sin arom. Viktigt är också att förvara var sort för sig i olika lådor, som ställs på varandra. Detta för att inte mognaden ska ske för snabbt.

Den som vill ta sig tid kan linda lite papper om varje äpple. Det minskar deras avdunstning och om ett äpple skulle råka ruttna, så klarar sig grannarna bättre. Då gör inte heller ett par minusgrader så mycket under en tid.

Idealisk temperatur för förvaring av äpplen är ca +5°C.

Man måste se till att lagringsutrymmet är musfritt. Mössen tycker mycket om äppelkärnor och kan åstadkomma stor skada på vinterförvarade äpplen.

En väl beprövad metod vid lagring av frukt är användningen av torkade ormbunksblad. På sensommaren plockas ormbunksbladen, buntas ihop och hängs på tork på en skuggig plats. På hösten läggs de torkade bladen på äppelhyllorna eller i lådorna. Frukten bevarar på det viset sin friskhet och lagringsskador uppstår inte så lätt.

Äppelsäsongen är lång. Den börjar med Transparente blanche och Sävstaholm, som visserligen inte håller så länge men som ger ett gott mos och en fin must. Vitgylling, som odlades för att man skulle få fram ett särskilt ljust äppelmos, finns ännu här och var. Gravensteiner är en beprövad sort både som bords- och matäpple. Senare på vintern kan vi njuta av Cox orange med dess härliga arom. Några blankpolerade. Blankpolerade Ingrid Marie pryder julbordet och kanske också granen. Åkerö och Filippa kan glädja oss ända fram till januari-februari och Jonathan och Boskoop håller sig bra till april.

Beställ här >>

<< Tillbaka

Comments are closed.